čtvrtek 5. června 2008

Sajns Fikšn v Radaru

Po náročném dni je třeba odpočinek. V podobě postele nebo... v podobě divadelní hry, jež vám roztáhne úsměv od ucha k uchu.

Postel mě nelákala, alespoň ne tolik, jako absurdní až parodický příběh o kosmickém letu. A ten se včerejší večer uskutečnil v Holešovickém divadle Radar, které se zvenku tváří zcela nenápadně. Avšak po vkročení za nenápadné dveře jistě nenajdete nenápadné lidi. Ale ty, co si rádi hrají.

Představení Sajns Fikšn, které sestavil Marian Palla - spisovatel, publicista a výtvarník, jež působí na fakultě výtvarných umění, je zpracováváno mnoha divadelními soubory a věřím, že vždy půjde o představení ohromně vtipné, jelikož podobný námět snad ani jinak zpracovat nejde. Ale ne vždy se podaří dosti absurdní humor převést do podoby nesprosté a nevtíravé.

Avšak souboru Ty-já-tr / HROBESO nelze zmiňovaný přehmat přiřknout, naopak. Představení nabízí divákovi sledovat ohromné eskapády vesmírné lodi a její posádky. Kapitán lodi postupně probouzí další cestující. Feministicky naladěnou bioložku, volnomyšlenkářského umělce, jednoduchou (snad milé nahrazení sprostšího slova) modelku, trochu avantgardní babičku, která se mezi posádkou ocitla "omylem" a obchodníka Karla, jemuž v očích věčně září dolarové bankovky, tak jako Kačeru Skrblíkovi.

Mohla bych zmiňovat i postavy další, neméně důležité. Tedy mouchu, kozu, maminku, Jožku a v neposlední řadě Ufona, avšak to už byste se v absurditě děje ztratili, protože tohle nelze převyprávět, to musítě vidět!

Hudba, kostýmy, kulisy... to všechno tvoří jeden naprosto neotřelý a osobitý celek, který je od počátku až do konce provázen humornými dialogy a grimasami. A že grimasy herci v Radaru ovládají opravdu bravurně.

A tak děkuji všem tvůrcům hry, že jsem se mohla stát kosmickým turistou a ráda si let rezervuji příště znovu. (Já a moje plácačka, mouchy totiž nesnáším.)

(A kdož nepochopil jinotaj poslední věty, tomu nezbývá, než zajít do divadla.) :o)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Jojo, tak na tohle se chystám už nějakej pátek, ale nikdy jsem se k tomu nedostala... Na Ufona jsem opravdu zvědavá :) Baarny