pondělí 6. dubna 2009

Kniha mého srdce


V roce 2003 přišla televizní stanice BBC s ohromným nápadem. Uvedla pořad s názvem The Big Read, který si kladl nelehký úkol - nejen najít nejoblíbenější knihy všech čtenářů, ale také podnítit diváky k četbě. Zní to paradoxně - televize podněcuje diváky k četbe (tuhle větu zveršovat, je to oxymóron jako vyšitý :o)).

Však nápad to byl - alespoň mně - velmi sympatický. A nejednou jsem sáhla po výsledné listině, když jsem měla náladu se inspirovat k četbě zajímavé knihy (anketu tehdy vyhrál Tolkienův Pán prstenů - nepřekvapivě).

A protože jsme národ, který se rád v zahraničních nápadech inspiruje, anketa je tu. A ačkoliv mi někdy to naše "inspirování se zahraničím" přijde poněkud přehnané, tentokrát musím zatleskat.

Ankety vždy národ bavily. Rádi zveřejňujeme své názory (v anketách se totiž ztratí a nikdo nás za ně nebude kritizovat), také rádi soutěžíme a předháníme se, čí názor (v tomto případě čí oblíbená kniha) je vlastně lepší. A když se tohle všechno okoření nenásilným, leč výrazným humorem moderátora Jaroslava Duška, je jasné, že je o zábavu postaráno.

Projekt Kniha mého srdce mě velmi mile překvapil. Osmdesátiminutový zábavný pořad o knihách mi vliv euforii do žil. Osobnosti z různých koutů mluvily o knihách tak poutavě, že kdybych nebyla čtenářem, utíkala bych do prvního knihkupectví. A i když čtenářem jsem - pořad mi dal novou inspiraci a chuť rychle otevřít knihu a hltat řádku za řádkou. (A asi mě donutí zakoupit set-top-box.)

KNIHA MÉHO SRDCE <3

1 komentář:

Gabra řekl(a)...

Podobná anketa byla již v roce 2004 vyhlášena v ČR SKIPem.(http://www.mojekniha.cz)
Zvítězila J.K. Rowlingová se svým čarodějnickým učněm Harrym Potterem. Druhé místo obsadil J.R.R. Tolkien s Pánem prstenů a na třetí stupínek se usadila samotná Bible. Mně osobně potěšila spíš místa 4 - 10, mezi nimiž se objevil např. Jirotkův Saturnin, Exupéryho Malý princ nebo Němcové Babička.