sobota 10. dubna 2010

Petice pro podporu pravidelných farmářských trhů

Vítání jara odstartovalo nejen prvními slunečními paprsky, pučením stromů a záhonků, ale také projektem pražských farmářských trhů.

Pilotní farmářský trh byl odstartován na Praze 6, na Vítězném náměstí a zúčastnilo se ho přibližně 15000 lidí. Další farmářský trh byl realizován před pár dny v Klánovicích a nezůstal pozadu.

Trhy, na nichž mají návštěvníci možnost vidět a zakoupit čerstvé zemědělské či potravinářské produkty, jsou pro Česko, v tomto případě konkrétně pro Prahu, obrovským a smysluplným krokem kupředu. Každého milovníka kulinárií, ale nebojím se říct, že i každého jiného občana, potěší možnost nakoupit čerstvou sezónní zeleninu i ovoce, uzeniny, med, vejde, ovocné šťávy... to vše přímo od pěstitelů a chovatelů se zárukou čerstvosti a kvality. Ostatně, kdo jednou ochutnal vejce z volného chovu a potažmo vejce ze supermarketu nebo med z regálů "superhyper" a med přímo od včeliček, jistě moc dobře ví, o čem mluvím.

Nyní máme možnost nejen nečině sedět a doufat, že se farmářské trhy stanou běžnou součástí našeho života... Můžeme taky zvednout vlastní zadky a vyrazit. A to nejen na farmářské trhy (čím více lidí je navštíví, tím častěji budou pořádány) ale také směrem k peticím pro podporu pravidelných farmářských trhů, které byly vystaveny v různých pražských částech a čekají na naše podpisy.

Jakožto obyvatelka Prahy 3 vás velmi ráda odkážu do pekárno - cukrárno - kavárny Milleme na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde právě Petice pro podporu pravidelných farmářských trhů na Praze 3 čeká na podpisy zdejších obyvatel. 

Už se nemůžu dočkat, až se budeme s košíky plnými vajec a lahvemi čerstvého kravského mléka potkávat v metru!

Pokud víte o dalších peticích k podpisu, sem s nimi...

5 komentářů:

Babu řekl(a)...

A já jakožto bývalá studentka zemědělské školy a bývalá obyvatelka vesnice s přísunem čerstvých potravin půjdu podepsat moc ráda! Žádnej supermarket se čerstvým vajíčkům nevyrovná :)

Anonymní řekl(a)...

Půjdu podepsat asi příští týden. Jak dlouho petice bude k podepsání?

Gabra řekl(a)...

Myslím, že do konce dubna, ale jistá si nejsem, ověřím...

Gabra řekl(a)...

Aha, tak dle oficiálních informací je to pouze do 20.4., tak tedy máte co dělat... :)

Gabra řekl(a)...

Dobrá zpráva - petice prodloužena do 3.5. Možnost podepsat v těchto podnicích: 1. La casa blů, Kozí 15, P1; 2. Kavárna Milleme, nám. Jiřího z Poděbrad 4, P3,; 3. U posledního soudu, Jagellonská 8, P3.