pátek 27. března 2009

Krupicová kaše jako od maminky

Když vám okolnosti vrazí rtuťový teploměr do podpaží, naženou vás pod peřinu a na noční stolek přistaví "kápezetku" v podobě všemožných léčiv, kapesníčků, čaje a medu, i sebevětší silák zatouží po "maminčině pohlazení".

Co by udělala maminka být mi blíž? Podala by mi plyšového králíčka. Uvařila by jen pro mne voňavý mátový čaj. Přečetla by mi Hrubínovy říkanky. A připravila by mi tu nejpohádkovější krupicovou kaši!

Ale maminka je 250 kilometrů daleko, tak si holka poraď sama. Po plyšové
m králíčkovi jsem se natáhla. Varnou konvici zapnout umím a Hrubínovy říkanky jsem nahradila aforismy Jiřího Žáčka. Jenže uvařit krupičnou kaši jako moje maminka? Nadlidský úkol.

Vybavila jsem si ty nezapomenutelné chvíle, kdy jsme se sestrou vysedávaly u stolu a nemohly se dočkat plného talíře lahodné krupicové kaše, dochucené kakaem, která se nedala srovnat jen tak s ledajakou krupicovou kaší. Měla totiž něco navíc. Byla od maminky. A maminky umějí pro své děti čarovat. A tak se před námi objevovaly vždy jiné, čím dál zajímavější, talíře. Jednou bylo na kaši grankem "nakresleno" sluníčko. Jindy srdíčko. A jindy naše iniciály.

Ale copak bych se já - absolventka hotelové školy - mohla zaleknout krup
icové kaše? Ani náhodou.

Recept na krupicovou kaši

Ingredience pro 2 osoby
:

100 ml krupice; 500 ml mléka; lžíce krystalového cukru; cukr moučka a kakao (množství dle chuti); kousek másla (dle chuti); fantasie; láska k občerstvovanému (ano, mám se docela ráda); poslední ingredience jsou nepovinné, záleží na tom, kolik času chceme přípravě věnovat: papír velikosti A4 a nůžky

Postup:
Mléko nalijeme do hrnce a zvolna přivádíme k varu. Mezitím ho osladíme lžící krystalového cukru. Jakmile začíná mléko vřít, postupně vmícháváme krupici, až do doby, než je kaše dostatečně hustá (někdo rád řídší, někdo hustší). Po odstavení hrnce můžeme do kaše vmíchat kousek másla, opět záleží na chuti (já osobně máslo vynechávám). Krupicovou kaši rozdělíme na talíře (pozor, pokud máte dvě a více dětí, je nutné naprosto spravedlivé dělení).

Tu jednodušší část máme za sebou. Nyní přichází prostor pro kreativitu. Jednoduše řečeno: ukažte, co ve vás je. Maminka prostě brávala do ruky lžičku a z kakaa vykouzlila obrázek. Také je možné na dozdobení využít sirup, lístky máty, jahody...

A takto vypadal můj postup: z papíru A4 jsem si vytvořila šablonu (jistě všichni pamatujeme, jak jsme na základní škole vyráběli papírové vločky, podobný postup je ideální). Je jen na kuchaři, jak bude šablona vypadat. Sněhová vločka kulatého tvaru, zvířátkový motiv např. v podobě motýla nebo čtverec kytiček. Papír přiložíme na talíř (když budete opatrní, krupice se téměř nedotkne), následovně přes něj sypeme kakao. Papír poté sejmeme. Vznikne nám tak "černobílý" obrázek. Nakonec servírujeme. S úsměvem.

Tip: S přikládáním papíru vyčkejte, až krupice trochu vychladne, měkký papír se jinak může zkroutit. Možno použít i jakoukoliv jinou šablonu krom papírové (umělohmotné formičky na písek nebo formy na vykrajování), pokud máte pomocníka (nebo zvládnete sami), je lepší přidržet šablonu nad talířem (při snímání přímo z krupice může dojít k "rozmazání kakaa").

3 komentáře:

Baarny řekl(a)...

Dostala jsem hlad... Nebo chuť??? :D

Ivana řekl(a)...

Včera jsem se chtěla nechat inspirovat, čím vším se dá krupice posypat. My jsme doma dělávali jen s kakaem, cukrem a máslem, ale v rámci trošku zdravějšího životního stylu :-) jsem chtěla 1,5 leté Klárce uvařit něco zdravějšího. Tyto stránky mě nadchly a že teda taky vykouzlím na talíři něco pěkného :-) Mám zdobítka na kapučíno, kapučíno nepiju, tak jsem si řekla, že to zkusím a zdobítka budou mít nějaký užitek. No zůstala tam nevzhledná hromada kakaa, která měla k srdíčku daleko. No musím trénovat, Klárce kaše naštětí chutnala i tak. Děkuji za inspiraci.

Gabra řekl(a)...

Ivčo, v rámci "zdravějšího stylu" i v rámci obměny doporučuji krupici posypat malinami... (možné jsou i jahody nebo podobné ovoce). O takovou krupici u babičky jsme se mohly se sestrou vždycky poprat! :)