neděle 4. října 2009

Milleme, Praha francouzská









Téměř každý návrat z dovolené s sebou přináší krutou srážku s realitou. Povinnosti, na které jsme vcelku snadno zapomněli při toulkách za
poznáním, jsou zpět, a kolikrát v ještě větší - nakupené, míře.

A nejen to. Návrat do známých krajů znamená hlavně návrat ke stereotypu. A velmi snadno se dostaví stesk. Stesk po pohodové atmosféře, stesk po konkrétních místech, lidech, podnicích...

A když takhle trávíte 10 dní v Paříži, to pak nevíte, po čem by se vám mělo stýskat dříve. Po pěších mostech přes Seinu? Po stylových antikvariátech? Po francouzských vínech? Po creperiích, patisseriích s lahodnými zákusky nebo křupavých bagetách a sladkých croissantech rozplývajících se na jazyku? A přitom - termín příští dovolené je v nedohlednu... Tedy termín příští návštěvy Francie stejně tak.

Jakže je to přísloví? Když nejde Gabriela do Francie, musí Francie ke Gabriele?

Boulangerie - Patisserie - Café Milleme

Na konci července se na pražských Vinohradech, konkrétně na náměstí Jiřího z Poděbrad, zrodil podnik, který se hlásí k přívlastkům Boulangerie - Patisserie - Café (pekárna - cukrárna- kavárna).

Zatímco na Letné se s vyhlášenými cukrárnami roztrhl pytel, na Vinohradech pořádnou cukrárnu abys pohledal.

Ale dočkali jsme se. A Milléme, francouzská cukrárna, kavárna a pekárna, může díky svému sortimentu a výtečné kvalitě nejen směle konkurovat ostatním, ale především uspokojit nejeden mlsný jazýček. A čím že to?

Boulangerie

Pečivo, které je v Milléme k dostání, ať už sladké či slané, je vždy zaručeně čerstvé. Produkty k pekařské výrobě jsou dováženy přímo z Francie. Velká většina pečiva nebo zákusků je mimo jiné vyráběna z mandlového prášku nebo z lískových ořechů. Do budoucna by rádi v Milléme rozvinuli také výrobu z kaštanové mouky, která není u nás příliš obvyklá.

Nabídka pečiva nezaostává pouze na klasické bílé bagetě po francouzsku, k dostání jsou i různé druhy baget i chlebů, například s olivovou příchutí. Sortiment boulangerie je samozřejmě součástí jídelního lístku, ale je také určen k nákupu s sebou. Těm, co marně volali po křupavé bagetce, je tak konečně dopřáno.

V žádné pekárně nesmí chybět ani pečivo sladké. A to by mi byl francouzský podnik nemít na pultě, krom jiného sladkého pečiva, ošatku plnou croissantů. Pokud jste – stejně jako já – fanoušky tohoto nadýchaného potěšení, jistě dobře víte, jak dokáží být croissanty v různých provedeních odlišné.

Croissant v Milleme je vynikající. A v porovnání s mnoha dalšími českými croissanty, které jsem měla příležitost ochutnat, se skví na vrcholu pomyslného žebříčku. Nadýchaný, rozplývající se na jazyku a „tak akorát upečený“ (s nepřipáleným povrchem, jak je v mnoha pekárnách k vidění).



Patisserie

Čerstvé de
zerty, při jejichž přípravě se mísí tradiční francouzské receptury s moderní inovací, jsou jedním z největších lákadel v Milléme, vypadají totiž nádherně a jen letmý pohled na ně vzbuzuje velká chuťová očekávání. Jsou však naplněna?

Nejen to, jsou překonána. Veškeré dezerty, které jsme zatím v Milléme ochutnali mají pár společných jmenovatel. Jsou lehké, nadýchané, jemné, však zároveň chuťově výrazné.

V mnoha cukrárnách stačí ochutnat jeden jediný zákusek a dostavuje se pocit „k prasknutí“, dezerty jsou zbytečně těžké. V Milléme se drží hesla: zkoušet lehčí receptury. Dávají tak zákazníkovi příležitost ochutnat více a posedět déle.

Z dezertů, které jsme zatím měli možnost ochutnat bych mohla doporučit jeden vedle druhého: Tartelette origine – vynikající dezert z 80% čokolády, dezert Juliet složený z mangové a čokoládové pěny zdobený čokoládovými plátky, Riviere je již od pohledu lehký a chutný zákusek z pěny z vlčího máku, výrazný Litchisan , jak již název napovídá, obsahuje pěnu z litchi, piškot, mandlové těstíčko a jahodovou polevu. A v neposlední řadě kousek koláče Tarte aux Poires s hruškami a mandlemi.



C
afé

Co se týče sortimentu kávy, Milléme nabízí různě připravené kávy ze 100% Arabicy, případně směs Arabicy a Robusty (80% a 20%). Zajímavostí v jídelním lístku je káva nesoucí jméno podniku – Milléme, ke které dostanete také tři malé zákusky.

Na výběr je po celý den také výběr obložených sendvičů, které připravují až po samotném objednání zákazníka, nedostává se vám tak do rukou obložená bageta z regálu (o níž jinde nikdy nevíte, jak dlouho tam stála), nýbrž čerstvá, přímo z kuchyně. My jsme ochutnali sendvič s parmskou šunkou, rajčaty a okurčičkami. Opět se potvrdila kvalita čerstvé chutné bagety, a nejen jí.
















V nabídce se nacházejí také Quiche - slané koláče z Francie. Nechybí soufflé, saláty ani omelety. Z omelet jsem otestovala tu s šunkou a sýrem a příjemně mě překvapilo, že se, jak je dle mých zkušeností zvykem, omeleta nekoupala v oleji. Byla nadýchaná, lehká a bez chyby.


Zajímavostí Milleme, které si nejde nevšimnout, je také juice bar fungující na systému "zamlžování". Čerstvé ovoce je uloženo ve speciálním regálu, ze kterého fičí pára, ta udržuje ovoce v čerstvém stavu. Ochutnejte sklenici čerstvého džusu, nebudete zklamáni.



A na co se můžete do budoucna těšit? Majitelé (a obsluhující kavárny v jednom) nám prozradili, že do budoucna plánují zakomponovat do výroby dezertů i japonský křen Wasabi, přijít na své by si měli také milovníci makronek (francouzských macaronů, o nichž jsem básnila v jednom z předešlých článků).

A možná, že se do budoucna dočká svého i přítel, který v našich krajích marně hledá chutný croque-monsieur nebo croque-madame. Protože jak to tak vypadá, v Milléme se stereotypu nedočkáme. Naštěstí právě naopak.

Kdykoliv jsme zatím kavárnu - cukrárnu - pekárnu Milleme navštívili, mezi hosty, kteří si zpříjemňovali den dobrým jídlem, jsme měli možnost vidět také Francouze. No není to záruka kvality?

Boulangerie - Patisserie - Café Milleme; Nám. Jiřího z Poděbrad 4, Praha
Tel: 223 00 22 74; PO - NE: 7:30 - 21:00

P.S. Hádanka na konec: Pokud si stejně jako my lámete hlavu nad tím, jaký význam skrývá francouzské slovíčko „Milleme“, pak je to jeden z důvodů navíc, proč byste měli podnik navštívit (a zeptat se). Tak schválně, přijdete na to? Kdo jako první správně odpoví, toho zvu na vynikající croissant do nového podniku, který má dle mého velký potenciál. Do Milleme.

18 komentářů:

crusader11 řekl(a)...

Nevim .Už jsem ti psal , že píšeš krásmě . Co ,,elegantní ježek ,, - jedlas ve Francii mirabelkovou marmeládu ?

Anonymní řekl(a)...

Millemee - nejlepší z tisíce?

Gabra řekl(a)...

Anonym: Těsně vedle. Původně jsme si taky mysleli, že hlavní význam slova je číslovka "tisíc", ale poradím vám, zrovna číslovku tisíc můžete úplně opomenout.

Anonymní řekl(a)...

Protože tě znám vím, že toto není placená reklama a tak díky za tip.
Dokonce se mi o Milleme zdálo, o to bylo pikantnější probuzení s prázdnou ledničkou..

Fleurette řekl(a)...

Gabro, líbí se mi Tvuj blog, hlavně jak píšeš o Francii jelikož je Francie a hlavně Paříž také moje celoživotní láska budu Tě často navštěvovat. Dík
Fleurette

Anonymní řekl(a)...

Včera jsem si našel čas zajít do Milleme a musím říct, že ikdyž jsem myslel, že tentokrát to s tou chválou přeháníš, spletl jsem se. Zákusek i pečivo na jedničku! R.

Gabra řekl(a)...

crusader11: Ve Francii jsem Mirabelkovou marmeládu nejedla. Ale co není, může být. Doporučuješ konkrétní?

Fleurette: Děkuju, článků o Francii je v zásobě ještě spousta.

R: Skvěle! Je pravda, že jsem maximalistka, ale když je co kritizovat, klidně kritizuji. Jen zatím v Milleme nebylo co. Mimochodem, dnes jsem ochutnala vynikající čokoládové Soufflé s kopečkem bourbonské vanilkové zmrzliny. Doporučuji!

crusader11 řekl(a)...

Doporučuji marmelááádu značky St. Dalfour . K tomu číst Barberyovou a poslouchat třeba Reginu Spector - Eet ! Fidelity ...

Gabra řekl(a)...

Jelikož se pořád - ve stále probíhající soutěži, která bude ukončena až správnou odpovědí, strefujete o kus vedle, posílám malou nápovědu - článek o Milleme v angličtině, kde je jasná indicie. Když já už mám takovou chuť na ten Croissant! http://www.praguepost.com/night-and-day/restaurants/2419-an-authentic-taste-of-france.html

Anonymní řekl(a)...

Tak s takovou napovedou to nejde nedat :-) "le mil(let)" a k tomu vyslovnost od "aime(r)" - tj. neco jako "beloved grain".

phoniq řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Michala řekl(a)...

Dneska jsem tam byli, všechno perfektní, dortíky, salát i burger. Tak jsem si tenhle článek musela znova přečíst, abych si to připomněla:) A mají i macaronky a myslím, že snad i nejlepší v Praze.

Anonymní řekl(a)...

mít rád cereáli - to znamená v překladu

Anonymní řekl(a)...

a mimichodem - vy jste se všichni zbláznili - pečivo tu není čerstvé ale pečené z mraženého těsta, v bagetě jsem našla dva kusy plastu.... a dát za latté 90 kc mi příjde jako zhovadilost a nebo za svařák 120??? Každopádně perzonálu je tam jako much a měla jsem pocit, že všichni sledují každé mé kousnuí....ovocné dorty jsou všechny stejně kyselé takže nevíš jestli jíš právě pomeranšový nebo lesní směs..... a atmosféra je tam více než studená...dávám tomuto podniku rok .... a pak nás opustí ...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer.
Zkrátka si nemůžu pomoci a musím reagovat na poslední příspěvek, který začíná - a mimochodem ...
Tak za prvé, opravdu nevěřím tomu, že jste v bagetě našla dva kusy plastu, pokud se tak stalo, určitě být vámi, vzal bych ty dva kusy plastu a vrátil se s nimi na prodejnu a zboží vrátil, což se nestalo.
Latté v Milleme v žádném případě nestojí 90 korun českých, toť věcí druhou.
Cena svařeného vína odpovídá ceně použitých surovin, kdy na přípravu svařeného vína není použito žádné "krabicové víno" nebo víno z plastové láhve, ale opravdu kvalitní francouzské víno.
Personálu jako much na Milleme není, část Vámi nazývaného personálu jsou majitelé, kteří jsou neuvěřitlně pracovití a nebojí se přiložit ruku k dílu, což je na české poměry velmi netradiční, že?
Co se týče ovocných dezertů, na každý druh dezertů jsou použity velmi kvalitní suroviny a ten kdo má jen trochu chuť pro kvalitní "patisserie" - cukrařinu, rozezná na Milleme zda jí dezert Cassis - černý rybíz, Tahiti - směs manga a exotického ovoce nebo Litchi ...
To je zase můj subjektivní názor, pod který se i podepíšu.

Pattisier Jan, Milleme

Anonymní řekl(a)...

Milé Milleme,
dovoluji si popřát Vám spoustu dalších skvělých dní, měsíců a roků, které jisto jistě s úsměvem přečkáte... :o)
Navštívila jsem Vás někdy v listopadu, při mé návštěvě Prahy a byla jsem jako drtivá většina Vašich návštěvníků mile překvapena.
Příjemná hudba, usmívající se personál, výborný jablečný dezert, skvělá káva...záruka mé opakované návštěvy.

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé pravidlo diskuzí. Přijde spousta lidí, co chválí, chválí a chválí... A pak jeden, co všechno zkritizuje. A nepřijde vám divné, že všichni ti chválící se rádi podepíší a ten kritik je anonym? Každý máme vlastní názor, to ne že ne, a když někomu zákusek nechutná, tak nechutná. Ale dopr..., když se něco nelíbí, proč to neřeknete za prvé - rovnou v té kavárně a za druhé - otevřeně s podpisem? Díky Jane, pane cukráři, za váš příspěvek, hezky jste to řekl. Až najdete milá madam, další dva kusy plastu, existuje něco jako reklamace, pak teprv poznáte, jestli jsou v podniku féroví nebo ne. Hezký den a držím palce všem podnikům, jako je Milleme. Těm, co nosí tu pravou, nikoliv pouze počeštělou, kulturu. Honza K.

Unknown řekl(a)...

Tak ja tedy taky pridam komentar. Dnes jsem tam byl a bylo to poprve a naposledy. Predrazeno, to je vec prvni. (ravioly, tusim 6 ks, 190, to je trochu mimo) Snad v o rad lepsi restauraci jako je napriklad kogo bych se nedivil, ale tady me to prekvapilo) Dalsi vec, obsluha stala celou dobu v hloucku u baru a neco hlasite se smejic rozebira. Kdyz uz si chce ta restaurace hrat na luxus, tak by se tak mel chovat i chovat ne mit jen luxusni ceny. A zaver - mimichodem, jak rika Honza K., tady teprv poznate, jestli jsou v podniku ferovi - pri reklamaci ceny za testoviny, kterou nam spatne nauctovali, se ti strasne prijemni cisnici mohli pos.at....
Abych jen nekritizoval - preso meli dobry.
Nu, chodte si tam kdo chcete, ja pujdu priste jinam.
Martin